Quantcast
Channel: Göteborgs Auktionsverk
Viewing all 238 articles
Browse latest View live

Stora värderingsdagen 3/9

$
0
0

sommarkampanj_artikelKom och träffa våra experter! Kostnadsfri värdering av konst, antikviteter och moderna föremål inför höstens kvalitetsauktion. Ingen tidsbokning.

Onsdag 3 september 11:00-17:00. Inlämningskontoret.

Hjärtligt välkommen till oss!


Specialauktion – Claes-Eric Danelius samling från 1960-talets Kina

$
0
0

item_169400_97221d916e

Claes-Eric Danelius (1926 – 2007) var under sin livstid verksam som journalist, översättare och bokhandlare. Danelius var övertygad kommunist och deltog i olika ungdomsfestivaler i östeuropa. Han körde, bl.a. på egen Vespa till ungdomsfestivalen i Östberlin 1951.  I början av 1960-talet bodde han under några år i Peking där han översatte propagandatidskriften “Kina” från engelska till svenska. Under sin vistelse i Peking och andra resor runt om i Kina köpte han många vackra föremål och antikviteter. Claes-Eric Danelius samlade även på  sig lokala kartor, biljetter och program från föreställningar. I samlingen finner man t.ex. en inbjudan till middag med Mao Tse Tung. Antalet västerlänningar  i Peking var under den här perioden relativt få. Utförselreglerna var strikta och de flesta av de inköpta föremålen skeppades till Sverige på egen hand innan Danelius egen hemresa. Väl hemma startade han en bokhandel med kommunistisk litteratur, samt ett bokförlag som gav ut  Maos lilla röda och mycket annat. Claes-Eric Danelius skrev också i Proletären. På äldre dagar gav han ut diktboken “Valet är ditt och andra dikter” och från tiden i Kina finns en outgiven roman om livet i Peking. Hans fru, Maj Danelius, född 1909 var lärare och författare till pjäser och skönlitteratur, gärna med bohuslänsk anknytning.

item_186433_a96274f31c

Specialauktionen med Claes-Eric Danelius samling innehåller ett trettiotal auktionsposter och avslutas 15/9.

Se föremålen här

 

 

Kostnadsfria hembesök

$
0
0

Just nu pågår inlämning till höstens kvalitetsauktion. Vi erbjuder kostnadsfri värdering och professionell rådgivning inför försäljning av konst, antikviteter och moderna föremål på auktion.

Varmt välkommen att boka ett hembesök med en av våra experter. Kontakta oss på 031-704 77 00 eller info@goteborgsauktionsverk.se

 

mia_terrin_helbildpeder_portratt1lena_agget_webb

Inlämning pågår till höstens kvalitetsauktion

$
0
0

theselius

Vi söker moderna möbler och designföremål inför höstens kvalitetsauktion den 23 november. 

Skandinaviska formgivare är idag attraktiva på så väl den svenska som den internationella marknaden och är mycket eftertraktade på auktion.

Till höstens stora auktion söker vi föremål av bl.a. följande formgivare:

FOLKE BENSOW
ELIS BERGHNANNA DITZEL
HUGO ELMQVIST
JOSEF FRANK
BERNDT FRIBERG
SIMON GATE
EDWARD HALD
HANS HEDBERG
POUL HENNINGSEN
AXEL EINAR HJORTH
ÅKE HOLM
KERSTIN HÖRLIN-HOLMQUIST
ARNE JACOBSEN
GEORG JENSEN
IVAR JOHNSSON
BIRGER KAIPIAINEN
POUL KJAERHOLM
KONSTFLITEN
WILHELM KÅGE
LISA LARSON
STIG LINDBERG
TYRA LUNDGREN
INGEBORG LUNDIN
CARL MALMSTEN
BRUNO MATHSSON
BÖRGE MOGENSEN
MÄRTA MÅÅS-FJETTERSTRÖM
PATRICK NORDSTRÖM
GUNNAR NYLUND
SVEN PALMQVIST
VERNER PANTON
ANNA PETRUS
MARIANNE RICHTER
EERO SAARINEN
OTTO SCHULTZ
INGEGERD SILOW
HANS J WEGNER
EDVIN ÖHRSTRÖM
AGDA ÖSTERBERG

 

Kontakta Chefsintendent Maria Öhman

Mobil 0734-60 61 91 eller växel 031-704 77 00 e-post maria.ohman@goteborgsauktionsverk.se

Vi söker kolorister

$
0
0

schioler_webb

Stark marknad för färgsprakande Göteborgskolorister. Inför höstens kvalitetsauktion efterfrågar våra kunder verk av :

Inge Schiöler, Ragnar Sandberg, Ivan Ivarson, Åke Göransson, Nils Nilsson, Karin Parrow samt föregångaren Carl Kylberg.

Kontakta Chefsintendent Maria Öhman för kostnadsfri värdering och rådgivning inför försäljning. Telefon 0734-606191 eller maria.ohman@goteborgsauktionsverk.se

 

Inge Schiöler, “Fyrberget från norr, Nordkoster”, olja på duk, såld för  261 500 SEK 

Västsvenska konstnärer mot cancer

$
0
0

andreas_eriksson annika_vonhausswolff carolina_falkholt ekta

Välgörenhetsauktion den 16 oktober 2014 på Göteborgs Auktionsverk till förmån för Jubileumsklinikens Cancerfond

 Ropa in ett konstverk av exempelvis Carolina Falkholt, Claes Hake, Annika von Hausswolff, Håkan Ludwigson eller EKTA (Daniel Götesson) och stöd cancerforskning i Västsverige. Med stolthet presenterar Jubileumsklinikens Cancerfond ett trettiotal samtida konstverk donerade av Västsveriges främsta konstnärer till förmån för klinikens cancerforskning på Sahlgrenska Universitetsjukhuset. Välgörenhetsauktionen genomförs i samarbete med Göteborgs Auktionsverk och förrättas torsdag 16 oktober. Överskottet från försäljningen av de donerade verken går oavkortat till forskningen. Auktionen har som syfte att belysa och stödja den viktiga cancerforskning som bedrivs i Västsverige.

 

SE HELA KATALOGEN OCH SLUTPRISER HÄR

Auktionsresultatet blev 159 800 SEK

På Jubileumsklinikens Cancerfond känner man sig överväldigad av den stora givmildhet som de medverkande konstnärerna visat när man donerat sina verk till förmån för forskningen.

”Vi känner glädje och tacksamhet för det stora intresse och den stora generositet som alla medverkande konstnärer visat vår angelägna verksamhet. Cancerforskningen vid Jubileumsklinken på Sahlgrenska universitetssjukhuset får på detta sätt ett mycket värdefullt tillskott” säger professor Bo Nordenskjöld, ordförande för Jubileumsklinikens Cancerfond.

 

Göteborgs Auktionsverk är glada över att kunna bidra till cancerforskning i Västsverige genom sin medverkan.

”Det är också en möjlighet för oss att framhäva några av regionens främsta och mest spännande samtidskonstnärer” säger Lena Hafdell, VD på Göteborgs Auktionsverk. Peder Lamm, som är verksam i företaget och även ledamot i auktionsverkets styrelse, ställer med glädje upp som auktionsförrättare inför en inbjuden publik. Det kommer även gå att delta i auktionen live via onlinebudgivning. Auktionsstart 19:00.

 

Medverkande konstnärer:

Eva Bengtsson, Annika von Hausswolff, Nina Bondeson, Patrick Nilsson, Håkan Ludwigsson, Ola Åstrand, Kent Karlsson, EKTA (Daniel Götesson), Mikael Olsson, Stefan Karlsson, Hans Gothlin, Torsten Jurell, Jäger Arén, Monica Englund, Christina Skårud, Dan Perrin, Andreas Eriksson, Erland Brand, Jens Fänge, Roberts Bondesson, Lars-Gustaf Anderson, Jarl Ingvarsson, Maria Lindberg, Carolina Falkholt, Marie Ingvarsson Kapaldi, Virgil Dejarv, Claes Hake, Helene Billgren, Roj Friberg, Patrick Andiné, Marianne Lindberg De Geer.

Expertbesök – Peder Lamm

$
0
0

peder_portratt1

Lördag 11 oktober 11:00 – 15:00

Kom och träffa Peder Lamm. Kostnadsfri värdering av konst, antikviteter och moderna föremål inför höstens kvalitetsauktion.
Inlämningskontoret, Värmlandsgatan 2. Ingen tidsbokning.

Skrymmande föremål visas med fördel på bild.

Hitta hit 

Sista chansen att lämna in till höstens kvalitetsauktion

$
0
0

olofsson

Det är stor efterfrågan på svenska 1900-talskonstnärer och modernt konsthantverk. Genom våra auktioner når du en internationell marknad. Vi tar fortfarande emot föremål till höstens kvalitetsauktion den 23 november.

Kontakta Chefsintendent Maria Öhman för kostnadsfri värdering och rådgivning inför försäljning. Telefon 0734-606191 eller maria.ohman@goteborgsauktionsverk.se 

 

 

 

PIERRE OLOFSSON. Komposition, Äggoljetempera på pannå. Utrpospris: 50 000 SEK

 


Särskilda öppettider över Allhelgonahelgen

$
0
0

Fredag 31/10 öppet 11:00-15:00

Lördag 1/11 öppet STÄNGT

Kvalitetsauktion 23 november 2014

$
0
0

 

häst helHöstens kvalitetsauktion 2014 klubbas online söndag den 23 november med start kl. 19.00

Varmt välkommen att botanisera bland föremålen  i höstens kvalitetsauktion. Till auktionens höjdpunkter räknas Carl Kylbergs oljemålning ”Sorgsna tankar” från 1934, ett par magnifika vinkannor i silver och kristall från Karl Fabergés verkstad, en mycket ovanlig kinesisk träskulptur från Västra Handynastin (206 f.Kr-8 e.Kr), Pierre Olofssons tempera ”Trio”, Mats Theselius ”Aluminium” m.m.

Se katalog och lägg bud här

Bläddra i E-katalogen här

Skriv ut katalogen

 

 

 

Visning dagligen 13-23 november

Vardagar 11:00 – 17:00

Lördag-söndag 11:00-15:00.

Bilden: SKULPTUR i form av häst, trä. Kina, Västra Han (206 f.Kr-8 e.Kr). Utropspris 70 000 SEK.

Höjdpunkt: Carl Kylberg

$
0
0
kylberg

CARL KYLBERG (1878-1952). “Sorgsna tankar”, 1934. Olja på duk. Utropspris 150 000 SEK

För Carl Kylberg var måleriet det väsentliga och formen underordnad färgen. I hans målningar finns ett djup och en kraft i färgspråket som drabbar betraktaren. Med en känsla för enkelhet och en tro på färgen förmedlas stora existentiella frågor i Kylbergs konst.

Carl Kylberg var tänkt att bli arkitekt, men insåg efter ett par år att det var konsten som var hans väg i livet. Efter studier i Berlin och på Valand för Carl Wilhelmson, tack vare mecenaten Robert Dickson, livnärde han sig som skämttecknare i Strix och Kurre. Kylberg pendlade under sitt liv mellan Göteborg och Stockholm. Han hade svårt att få något gensvar för sin konst i hemstaden Göteborg, varför han istället sökte sig till huvudstaden. Han debuterade år 1919 med Februarigruppen på Liljevalchs Konsthall. Först år 1927 ställde han ut på Konsthallen i Göteborg och visade där 13 målningar med djärv och poetisk färgkonst, som var förlösande för flera blivande ”Göteborgskolorister”. Kylberg strävade alltid efter en helhet i sin konst och lät ofta föremålen integreras med omgivning och bakgrund för att uppgå i en målerisk helhet med en meditativ känsla. Även om färgen var överordnad formen finns en tydlig influens från Cézanne angående bildarkitekturen, hur den grundläggande strukturen i bilden är ett mycket väl disponerat scenrum uppbyggt av horisontaler och vertikaler. Kylberg ansåg även att alla de fyra hörnen skulle mötas i bilden.

Text: Maria Öhman

Mingelbilder från årets förhandsvisning

$
0
0
AU1

Ägarparet Rolf och Renée Lundström bjöd in till en glamourös förhandsvisning av kvalitetsauktionen. Här tillsammans med Peder Lamm och Carl Jan Granqvist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

au12

Styrelseledamot Anna-Maria Lundström Törnblom med Lesley-Ann Wallblom.

 

 

 

 

 

 

 

au9

Renée Lundström med Stig Caldeborn

 

 

 

 

 

 

 

au8

 

 

 

 

 

 

au15

 

 

 

 

 

 

 

_TH28945

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_TH29033

 

 

 

 

 

 

 

_TH29087

 

 

 

 

 

 

 

_TH29108

 

 

 

 

 

 

 

_TH29117

 

 

 

 

 

 

 

_TH29129

 

 

 

 

 

 

 

_TH29153

 

 

 

 

 

 

 

_TH29164

 

 

 

 

 

 

 

_TH29174

 

 

 

 

 

 

 

_TH29177

 

 

 

 

 

 

 

_TH29179

 

 

 

 

 

 

 

_TH29188

 

 

 

 

 

 

 

au10

 

 

 

 

 

 

 

_TH29227

 

 

 

 

 

 

 

_TH28990

 

 

 

 

 

 

au11

Förlängd öppettid i inlämningen 11 december

$
0
0

IMG_9376 copy

Den 11 december håller vi öppet en timma längre i inlämningen och bjuder på glögg och pepparkakor. Våra experter Maria Öhman och Ann-Sofie Johansson finns på plats och värderar medtagna föremål.

Inlämningen är öppen 11.00 – 18.00 torsdagen den 11 december. Välkommen!

Öppettider jul och nyår

$
0
0

 

spegelpaket1Från och med den 23 december gäller följande öppettider

vardagar 11.00 – 15.00

lördagar stängt (mellan 27/12 – 3/1).

Alla röda dagar stängt.

Vi öppnar som vanligt igen onsdagen den 7 januari.

Tema Luktdosor


Vårens kurser

$
0
0

broschNu släpper vi vårens föreläsningsprogram. Vi har givetvis kvar gamla favoriter som “Stilhistoria” och “1900-talets stilhistoria”. Nytt för i vår är “Smycken och stenar” som är en introduktion av smyckets och bärandets historia samt “Kinesisk keramik med Peder Lamm”. Efter stor efterfrågan har vi åter “Göteborgskoloristerna”, en kväll helt vigd åt färgen och dess lyrik. För datum, bokning och mer information se Föreläsningar_våren_2015

Vänligen observera att det endast finns ett fåtal platser kvar till “Smycken och stenar” och “Göteborgskoloristerna” är helt fullbokad.

Värderingsturné

$
0
0

karta2

Under våren kommer vi att besöka följande orter:

Borås v. 5

Falkenberg v. 6

Varberg v. 6

Borås v. 9

Alingsås v.10

Tjörn v. 10

Orust v. 10

Stenungsund v. 10

Lerum v. 12

Kungsbacka v. 13

Skövde v. 16

Tidaholm v. 16

Hjo v. 16

Tibro v. 16

Borås v. 17

Varberg v. 18

För att boka hembesök maila kontaktuppgifter till info@goteborgsauktionsverk.se  så kontaktar ansvarig värderingsman dig så fort som möjligt.

Värderingsdag orientaliska föremål 28 januari

$
0
0

hd_item_93829_5896384787

Den 28 januari mellan kl. 12.00 – 17.00 har vi öppet för värdering av kinesiska föremål. På plats finns våra experter Peder Lamm och Henrik Boustedt. Vi bjuder på te (och kaffe för den som önskar), varmt välkomna!

Specialauktion orientaliskt

$
0
0

BålskålDen 17 februari klubbas en specialauktion för orientaliska föremål. Auktionen publiceras den 6 februari.

- Det är en hel del fina porslinsföremål som kommer att auktioneras ut, berättar Henrik Boustedt, Göteborgs Auktionsverks expert på orientalisk keramik.

- Vi har allt från skålfat från 1500-talets tredje kvartal, Mingdynastin, till högkvalitativt porslin från 1700/1800-talets Kina. Kinesiska föremål är en relativt värdebeständig investering, till skillnad från exempelvis konst som kan pendla väldigt mycket i värde och just nu uppmärksammar många kineser den svenska marknaden. Sedan är det ju givetvis mycket hög kvalitet på föremålen, tänk att de kunde göra sådant här medan vi fortfarande satt med träskedar, skämtar Henrik Boustedt.

Inlämning till auktionen pågår just nu.

Stockholm Furniture Fair 2015

$
0
0

image1[1]

Just nu ställer Sandeng och Göteborgs Auktionsverk ut tillsammans i monter AG:12 på Stockholm Furniture Fair. Fåtöljerna, som säljs på vårens kvalitetsauktion den 31 maj  är gjorda av inredningsarkitekt Otto Schults som flyttade till Sverige från Tyskland 1907 och fick anställning som ritare hos Selander & söner. Tre år senare öppnade han sin egen firma i Göteborg. Ett av de mest prestigefyllda uppdragen han fick var att rita inredningen till Bräutigams konditori. 1920 öppnade butiken Boet i hörnet av Avenyn och Kristinelundsgatan, där Hotell Rubinen ligger idag. Det var en inredningsaffär i flera plan med en inspirationsvåning som mötte kunderna. Hela Göteborgs borgerskap gick till Boet för att beställa inredningar till bl.a. matsalar, salonger, sängkammare och jungfrukammare.

Otto Schulz har inte enbart verkat som inredare i Göteborg. Han var även redaktör för tidskriften Boet, som gavs ut under åren 1928-40, där samtidens formgivning marknadsfördes. Han grundade också en egen skola, Bo-studio, där han hade studiocirklar med undervisning i heminredning.

Många inredningar som beställdes hade historiska stilar som förebild, t.ex. barock eller renässans. Utöver dem komponerade Otto Schulz möbler i tidsenlig form. Han tog även patent på tre olika  tekniker som han uppfann: botarsia (dekor av mässingsspik på trä), bopoint (dekor av pärlspik på konstläder) och bosaik (mosaik som var stöttålig).

Tiden hann dock ifatt Otto Schulz. Under 1940-talet slog funktionalismen igenom hos den stora allmänheten. Otto Schulz var en av dess motståndare och intresset för hans inredningar sjönk. 1950 sålde han firman Boet.

(Text Maria Öhman)
Viewing all 238 articles
Browse latest View live